Jeżeli Twoja strona internetowa lub poczta e-mail przestały działać, możliwe że domena została zablokowana i otrzymała status Client Hold. Temat dotyczy tylko domen polskich.
Dlaczego domena została zablokowana?
Status Client Hold jest nakładany w przypadku braku potwierdzenia danych właściciela domeny, zgodnie z obowiązującymi wymaganiami dyrektywy NIS-2.
Domena objęta statusem Client Hold przestaje działać poprawnie — może zostać wyłączona strona WWW, poczta e-mail oraz inne usługi powiązane z domeną.
Jak potwierdzić dane właściciela domeny?
Na początek prosimy o sprawdzenie, jaki adres e-mail wpisany jest do kontaktu przy domenie. Przypominamy, że dane właściciela konta w WEBD nie są tym samym co dane abonenta domeny. Każda domena ma przypisane dane swojego abonenta i to właśnie one podlegają weryfikacji. Dane abonenta domeny znajdziecie w Panelu Klienta → zakładka „Moje usługi” → opcja „Abonent domeny” przy wybranej domenie.
Celem potwierdzenia danych abonenta - wysyłamy maila weryfikacyjnego na adres wskazany przy domenie (UWAGA! adres ten nie musi być tożsamy z tym wpisanym w zakładce Moje dane). Mail wysyłany jest z adresu sprzedaz@webd.pl i zawiera linka, którego należy kliknąć celem przejścia procedury.
Wiadomość weryfikacyjna wysyłana jest 3 razy w ciągu 7-dniowego okresu, w którym należy potwierdzić dane. Dzięki temu zmniejsza się ryzyko przeoczenia wiadomości i niedokonania potwierdzenia w wymaganym terminie.
W zakładce „Moje usługi”, przy danej domenie, widoczna jest data wysłania wiadomości weryfikacyjnej oraz termin, do którego należy potwierdzić dane. Dzięki temu w każdej chwili można sprawdzić, czy weryfikacja jest wymagana i do kiedy należy ją wykonać.

Jak sprawdzić, czy domena ma status Client Hold?
Informację o statusie domeny znajdziesz w Panelu Klienta w sekcji: Moje Usługi. Jeżeli przy domenie widoczny jest status Client Hold, oznacza to konieczność potwierdzenia danych Abonenta domeny.

Jak odblokować domenę?
Dla domen z nałożoną blokadą clientHold można samodzielnie ponownie wysłać wiadomość weryfikacyjną, wystarczy kliknąć zębatkę przy domenie i wybrać poniższą opcję. Po potwierdzeniu danych blokada zostanie automatycznie zdjęta, co pozwoli szybciej przywrócić prawidłowe działanie domeny.









